1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Сърбия потвърди четири огнища на африканска чума

Сърбия потвърди четири огнища на африканска чума

Засегнати са три малки лични стопанства в региона на столицата Белград

Сръбските ветеринарни власти официално потвърдиха, че в страната има случаи на aфриканска чума по свинете. Става дума за четири огнища, съобщени на Световна организация по здравеопазване на животните в Париж.

От болестта са засегнати три малки лични стопанства в региона на столицата Белград, както и ферма в съседния Подунавски окръг. Фермите са разположени близо една до друга, а заболелите свине са общо седем. Като предпазна мярка са умъртвени други 114 животни.

Първите съмнения за африканската чума в Сърбия се появиха на 30 юли, когато в стопанство тип заден двор в Младеновац с 24 свине, едно животно е умряло без изяснена причината. Два дни по-късно същото се случи в двор с 10 прасета в село Велика Кръшна, на 6 километра от Младеновац. Третото огнище беше регистрирано на 6 август, отново там, а ден след това в Кушада, в Подунавския окръг, съобщиха за две умрели животни.

Междувременно бившите югославски републики Босна, Черна гора и Северна Македония забраниха вноса на свинско месо от Сърбия. Западната ни съседка стана 16-тата държава в Европа с африканска чума.

В същото време Молдова съобщи за 4 нови огнища при домашни свине. Всички те са в южната част на страната, близо до границата с Румъния. 13 животни са умрели, други 100 са умъртвени.

По данни на Европейската комисия към края на юли в Европа има 647 потвърдени случая на болестта в свиневъдни ферми и частни стопанства тип заден двор.

Заболяването продължава да се разпространява и в Азия, където са засегнати общо 6 държави. Първите случаи са от преди година в Китай, след което вирусът достигна Камбоджа, Виетнам, Северна Корея, Лаос и Монголия. В региона са умъртвени около 5 милиона свине, което е една десета от общото поголовие, съобщават от ФАО. Организацията призовава всички страни в региона да спазват строги мерки за сигурност.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.