1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Швейцария разреши превантивния отстрел

Швейцария разреши превантивния отстрел

Това стана след като правителството в Берн одобри промени в закона за лова

Превантивният отстрел на вълци вече е възможен в Швейцария. Това стана след като правителството в Берн одобри промени в закона за лова. По думите на министъра на околната среда Алберт Рьости от 1 декември всеки кантон ще има правото да разрешава отстрела, за да намали риска от бъдещи щети.
 
Ако не се предприемат необходимите мерки, пасищното животновъдство, което е гръбнакът на швейцарското селско стопанство, ще бъде изложено на голям риск от неконтролираното размножаване на популацията от вълци. В крайна сметка хищниците могат да се превърнат в опасност и за хората.
 
По официални данни в момента в Швейцария има 32 глутници с общо 300 екземпляра, а преди три години са преброени едва 11 глутници с около 100 индивида. В резултат е скочил и броят на убитите селскостопански животни – от 446 през 2019 на 1480 през миналата година. 
Въпреки промените в закона за лова вълкът запазва защитения си статут, потвърждават от еко-министерството в Берн. Отстрелът на цели глутници ще бъде възможен само по изключение, и то само, ако в съответния регион минималната бройка глутници вече е надвишена. В Швейцария има пет ловни региона, като в по-големите задължително трябва да има поне по три глутници, а в по-малките – по две. От превантивната регулация са изключени и глутници, които не нанасят щети.
 
Министърът на околната среда Алберт Рьости отрече, че има планове за "индустриално" избиване на вълците и осъди медийни заглавия, в които се говори за "кланета". Намеса ще има само, ако хищниците представляват заплаха.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.