1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Вирусът на африканската чума е на 40 км от Германия

Вирусът на африканската чума е на 40 км от Германия

Регионът около Новогрод Бобжански е под наблюдение от средата на ноември

Три седмици след като вирусът на африканската чума беше установен в диви свине в Западна Полша, болестта се приближи на 40 километра от границата с Германия. В гора край градчето Новогрод Бобжански беше намерен глиган, носител на вируса.

"Претърсвайки гората западно от града, ловци са открили мъртва дива свиня, умряла от кръвозагуба след неточен изстрел. При теста е доказано наличието на вируса на африканската чума", съобщават от градската администрация.

Регионът около Новогрод Бобжански е под наблюдение от средата на ноември, когато наблизо бяха открити първите заразени диви свине. Границата с германската провинция Бранденбург е на 40 километра, а броят на умрелите глигани вече е достигнал 40, посочват регионалните ветеринарни власти. Като превантивна мярка на жителите на околните населени места беше забранено да навлизат в горите, за да не разнасят неволно вируса.

В същото време от датското земеделско министерство съобщават, че са приключили изграждането на защитната ограда по границата с Германия. Тя е дълга 70 километра и трябва да спре нахлуването на евентуално заразени диви свине на датска територия.

Изграждането на оградата започна в края на януари тази година и е струвало само 6, вместо първоначално предвидените 11 милиона евро. Съоръжението разполага с 20 постоянни отвора за гранично-пропусквателни пункта и реки. На тези места ще се разпръскват миризми, които отблъскват дивите свине. За туристи са предвидени порти и стълби за преминаване над оградата. За по-малки животни са оставени отвори с размер 20 на 20 сантиметра.

Експерти в Дания обаче не са убедени, че оградата ще бъде ефективна. Според тях най-големият преносител на вируса са хората, които неволно разнасят заразата по подметките и гумите на автомобилите си.

Свиневъдите в страната са доволни от оградата и изтъкват, че наличието на вируса на дат ска територия веднага би спряло износа на свинско към страни извън Европейския съюз. През миналата година този експорт е бил на стойност близо 1 милиард и половина евро. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.