1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 400 деца от Сливен учиха и играха с горски педагози от ЮИДП и ИАГ

400 деца от Сливен учиха и играха с горски педагози от ЮИДП и ИАГ

Проведените уроци са част от дейностите по проект „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България”

Експерти от Изпълнителна агенция по горите и Югоизточно държавно предприятие – Сливен проведоха уроци по горска педагогика с ученици от сливенските училища СУ „Константин Константинов“ и ОУ „Елисавета Багряна“. На 16, 17 и 18 май над 400 деца от I до IV клас участваха с ентусиазъм в интерактивните занимателни уроци. Горските експерти запознаха малчуганите със специфичните дейности, свързани със създаването на нови гори и им разказаха за своята професия, както и за огромното значение, което имат лесовъдите за успешното стопанисване и съхранение на горите. Чрез методите на горската педагогика, децата научиха защо не трябва да се замърсява гората, какво представлява екосистемата и още интересни факти от природата и работата на горските специалисти. Учениците се запознаха с чудния животински и растителен свят с помощта на много забавления и игри. Те не спестиха своите въпроси към отзивчивите експерти и по теми като защита на горите и дивеча, как се гасят пожарите и кога е разрешено добиването на дървесина. Малчуганите бяха запознати и с редките птици, които се нуждаят от защита – като Малкия креслив орел и опазването на гнездящата популация от вида в България.

иаг

Проведените уроци са част от дейностите по проект „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България” LIFE18 NAT/BG/001051 по програма LIFE на Европейския съюз. В края на заниманията, всички деца получиха подаръци, които да отнесат у дома като спомен от забавната горска беседа. Малчуганите обещаха, че през лятната ваканция, когато посещават планините и горите, винаги ще внимават да не замърсяват природата и да я пазят от горски пожари.

iag

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.