137 заразени в Пекин, заразата тръгна от пазар

Тук се продават около 90 % от плодовете и зеленчуците, консумирани в китайската столица

Нови 31 души в Пекин са дали положителна проба за Ковид-19. С това броят на заразените за последната седмица нарасна на 137. Заразата тръгна от голям хранителен пазар в центъра на града, а като реакция властите в столицата наложиха строги мерки и въведоха военно положение.
 
Спрени са влаковете, автобусите, полетите и екскурзиите, затварят се отново училищата, университетите, детските градини, спортни и културни центрове, забранява се напускането на столицата. За последните 24 часа бяха отменени повече от 1200 полета от и до Пекин, а на такситата е разрешено да пътуват само в района, от който са шофьорите.
 
Жители на квартали, за които рискът от зараза е оценен като "среден" или "висок", нямат право да напускат града, за да не пренасят вируса в други региони на страната. Всички останали граждани на столицата могат да пътуват само, ако имат документ за отрицателен тест.
 
На пазара, смятан за център на огнището, се продават около 90 % от плодовете и зеленчуците, консумирани в китайската столица. Заради новите случаи директорът на тържището, както и двама служители на общинската администрация бяха уволнени.
 
В сряда под карантина бяха поставени 29 жилищни комплекса с близо 1 милион души, ден по-късно блокадата беше разширена за целия град. Гражданите бяха призовани да не излизат от домовете си, освен при необходимост. Кметът на Пекин заяви, че над 100 хиляди души са привлечени да участват пряко в борбата с епидемията.