1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Депутатите обсъдиха приоритетите на Португалия

Депутатите обсъдиха приоритетите на Португалия

Има критика на отрицателните въздействия от новите търговски договори

Приключването на преговорите за реформата на Общата селскостопанска политика е сред най-важните приоритети на Португалия в сектор селско стопанство. Това стана ясно по време на среща между депутатите от Аграрната комисия на Европейския парламент и ресорният министър в Лисабон, Мария до Сеу Антунеш.
 
Според Антунеш триалогът трябва да приключи най-късно до април, тъй като всяко забавяне би довело до сериозно отслабване на ОСП. Португалското европредседателство ще се концентрира върху структурното развитие при системата на храните, което да гарантира устойчивост в селските райони. За целта Лисабон смята да поощрява цифровизацията в сектора, както и биологичното земеделие. От думите на Антунеш стана ясно, че тя ще се стреми да доразвие идеята на стратегията "От фермата до вилицата", като така ще даде своя принос за постигане на целта до 2050 година Европейският съюз да стане климатично неутрален.
От своя страна евродепутатите изтъкнаха, че преговорите за бъдещата аграрна политика не бива да бъдат финализирани на всяка цена, понеже това би довело до по-лошо качество на договорката. Те призоваха държавите да приближат своите позиции до тези на парламента, които са по-амбициозни от целите, поставени от Европейския съвет. Народните представители настояват новата ОСП да бъде по-зелена и да гарантира справедливи доходи за всички фермери в Съюза, както и безопасни храни за всички негови граждани.
 
Редица евродепутати критикуваха отрицателните въздействия на новите търговски договори, сключени от Брюксел с трети страни, включително и споразумението с Меркосур. Те настояха за по-справедливо разпределение на аграрните субсидии, като изтъкнаха, че те не бива да попадат в ръцете на олигарси.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.