1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК даде висока оценка за изпълнението на програма ИСПА в сектор „Околна среда”

ЕК даде висока оценка за изпълнението на програма ИСПА в сектор „Околна среда”

Проектите са финансирани от Кохезионния фонд на ЕС

Завърши работата на 9-ия Комитет за наблюдение по програма ИСПА, на който Европейската комисия даде изключително висока оценка на България за постигнатия напредък в изпълнението на инфраструктурните проекти в сектор „Околна среда”, финансирани от Кохезионния фонд на ЕС, в сравнение със същия период на 2009 г.

Деветият комитет за наблюдение по програма ИСПА се състоя на 28 и 29 юни т.г. в Резиденция Бояна. На него МОСВ получи потвърждение, че ще бъдат изпратени решения на ЕК за удължаване срока на допустимост на разходите до 31.12.2011 г. по 6 финансови меморандума за инфраструктурни проекти (София, Варна, Шумен, Кюстендил, Кърджали и Смолян), както и за два проекта за техническа помощ, сключени съответно през 2003 г. и 2006 г.

В работата на комитета взе участие Карстен Расмусен от Главна дирекция „Регионална политика” към ЕК, който изказа поздравления за постигнатия впечатляващ напредък и благодари на екипа на МОСВ за ангажираността му към целите на програмата: „Можем честно да кажем, че вие като система сте постигнали повече, отколкото очаквахме. Ние се притеснявахме, че колкото повече напредва времето в програмния период на ИСПА, вие ще изоставите тези проекти. Но напротив, вие сте засилили работата си, като резултатите са налице – близо 70% финансово изпълнение” – изтъкна представителят на ЕК.

Заместник-министър Ивелина Василева докладва, че до този момент са усвоени 79% от договорираните средства по Финансовите меморандуми (866 млн.лв.) и 68 % от общо договорираните средства по програмата, които включват и допълнителното национално финансиране (1,053 млрд. лв.). Стойностите на разплатените средства (715,6 млн. лв.) спрямо същия период на 2009 г. (353 млн. лв.) са нараснали повече от два пъти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.