1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия с нов председател

Европейската комисия с нов председател

Политиката на Фон дер Лайен ще бъде насочена към по-обединена и справедлива Европа

Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на Европейската комисия, предадоха световните агенции. За пръв път в историята жена оглавява Еврокомисията, на този пост тя наследява Жан-Клод Юнкер. Гласуването за председател на ЕК приключи. За германката гласуваха 383-ма евродепутати, 22-ма се въздържаха, а 327 бяха "против".

Политиката на Фон дер Лайен ще бъде насочена към по-обединена и справедлива Европа, основана на толерантност и равенство между хората и общностите, която да отговори на актуалните предизвикателства като дигитализацията, климатичните промени, социалните неравенства, демографската криза и миграцията.

На първо място новият европейски лидер ще отстоява предложението си за т.н "зелена сделка" за Европа. Тя се изразява в намаляване на вредните емисии до 2030 г., въвеждане на данък върху въглеродния диоксид и създаването на европейски закон за климата, така че континентът да стане климатично неутрален до 2050 г. "Независимо къде се намираме на континента, усещаме тези промени директно върху нас. Емисиите трябва да ни струват толкова, че да променят поведението ни", беше категорична тя в изявление.

На следващо място германката ще се бори за справедливи европейски данъци, включително и върху технологичните гиганти. По отношение на бизнеса смята да съживи европейската икономика чрез подпомагане на малките и средни предприятия. Фон дер Лайен смята, че трябва да се премахнат всички бариери пред тях на единния пазар и най-после да бъде завършен съюза на капиталовите пазари. Нужно е разхлабване на строгата фискална дисциплина - Пактът за стабилност и растеж да стане по-гъвкав и не толкова ограничаващ.

Новият председател ще работи и за пълно равенство между половете в Европейския съюз. Според заслужават да получат своя справедлив дял в управлението. Като майка на 7 деца обещава да води сериозна борба срещу насилието срещу жени. Ще иска въвеждане на мерки срещу него в договорите на ЕС, а Истанбулската конвенция да бъде общоприета от всички държави в блока.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.