Европейският парламент прие Бюджет 2015 и коригиращия бюджет за 2014 г.

Европейският бюджет за 2015 г. предвижда 2% повече средства за проекти в сравнение с 2014 г.

Парламентът гласува днес проектобюджета на ЕС за 2015 г. и изменението на бюджета за 2014 г. Бюджет 2015 предвижда 145,32 млрд. евро за поети задължени и 141,21 млрд. евро за плащания. 4,25 млрд. евро са предвидени за уреждане на неизплатени сметки, останали от 2014 година.

„Ясно е, че сумите, които трябва да приемем, в най-добрия случай само ще стабилизират нивото на европейския дълг. Това, което ми дава надежда е планът за намаляване на количеството на неплатените сметки“, заяви председателят на комисията за бюджети г-н Жан Артюи (АЛДЕ, Франция) по време на заключителния дебат на 16 декември.

Приоритет на Парламента беше да осигури достатъчно средства, за да се платят най-належащите сметки към фирми, работещи по европейски проекти в страните членки, да създаде подробен план за изчистване за натрупаните стари задължения, както и да осигури инвестиции за финансиране на приоритетни области.

4,25 млрд. повече за плащания през 2014 г. и компромис за 2015 г.

Преговарящите за бюджета извоюваха допълнителни средства, за да се изплатят задълженията към изпълнители по европейски проекти като местни организации, неправителствени организации и малки фирми. Постигнатият компромис за Бюджет 2015 защитава плащанията към бенефициенти в областите, които бяха най-силно засегнати от забавянията.

Разплащателен план

По настояване на Парламента, Европейската комисия ще трябва да представи  план за изплащането на закъснелите задължения, които възлизаха на 23,4 млрд. евро към края на 2013 г. и се очаква да достигнат 25 млрд. евро до края на 2014 г. според последните прогнози на Комисията. Планът ще постави „устойчив праг“, който неплатените суми не бива до надхвърлят в бъдеще.

Допълнителните приходи могат да компенсират натрупаните задължения

Парламентът поиска всичките 8,88 млрд. евро извънредни постъпления, натрупани от глоби на фирми за нелоялна конкуренция, да бъдат пренасочени за изплащане на изостаналите задължения. Страните членки обаче се съгласиха да използват 3,53 млрд. евро от тази сума за целта, а остатъка да пренасочат към националните си бюджети.

Малко повече за растеж и външна политика


Парламентът успя да намали с 0,5 млрд. евро съкращенията в плащанията, предложени от Съвета, засягащи предимно конкурентоспособността, гражданството и външните работи. Договорени бяха и 45 млн. евро повече за програмата на ЕС за научноизследователска и развойна дейност Хоризонт 2020 и 16 млн. евро повече за образователната програма Erasmus +.

Допълнителна информация


Европейският бюджет за 2015 г. предвижда 2% повече средства за проекти в сравнение с 2014 г.  и е достатъчен, за да бъде предвиден 1% повече за плащания.

От тази сума 88% се изразходват в и от страните членки, 6% отива за външна политика на Съюза, а други 6% ще се използват за администриране на политиките на ЕС. Целият бюджет представлява малко над 1% от БНД на 28-те страни членки. Проектобюджетът се представя от Комисията и се приема от Съвета и Парламента.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.