1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изпращаме в Брюксел втора нотификация по ПРСР

Изпращаме в Брюксел втора нотификация по ПРСР

Намаляването на тавана на подпомагане по инвестиционната подмярка 4.1 е предложено от екипа на аграрното министерство

От половин до 1 млн. евро се намалява таванът за подпомагане на проектите по подмярката 4.1 – „Инвестиции в земеделски стопанства“ по Програмата за развитие на селските райони. До това решение стигнаха след разгорещени дебати участниците в Комитета по наблюдение. Решението ще бъде внесено за одобрение в ЕК.

Намаляването на тавана на подпомагане по инвестиционната подмярка 4.1 е предложено от екипа на аграрното министерство. Мотивът за това е, че бюджетът по направлението е ограничен и трудно може да удовлетвори интереса на потенциалните кандидати. Европейското подпомагане е насочено към вече съществуващ бизнес. Така парите ще се разпределят по-ефективно и ще стигнат до повече фермери, е посочил пред комитета зам. министърът на земеделието Васил Грудев.

Втората важна промяна, е свързана с намаляването на процента субсидиране на проектите. Таванът на подпомагане за инвестиции в чувствителните сектори се намалява от 70% на 60%. При останалите проекти съфинансирането се запазва в рамките на 50% - както е в момента.

Въпреки първоначалното намерение на министерството да намали до 60% и колективните проекти на групите и организациите на производителите, Комитетът по наблюдение на Програмата е направил компромис, така че субсидиите за колективните проекти остават на 70% от инвестицията.

Мотивът на министерството е, че за последните месеци интересът към сдружаването и нараснал изключително много. Само преди месец регистрираните групи и организации бяха 14, а сега вече са 25.

Комитетът по наблюдение е одобрил два нови критерия за оценка на проектите. Те ще трупат повече точки при одобрението. Така от досегашните 100 максимални точки за всеки проект, таванът скача на 120 точки.

Нови десет точки ще се дават за фирми, които са на пазара поне от три години и осигуряват работа за поне 5-ма души работен персонал. Целта е да се насърчи заетостта.

Други 10 точки ще се дават и за така наречения интегриран подход, при който фермерите инвестират в ново строителство или оборудване, различно от земеделска техника.

Отпадат допълнителните точки, които се даваха за проекти на биопроизводство в преход. Променят се и точките за проекти в Северозападна България, като тези за Плевенска област падат на 1 точка, за Ловешка – на 2. Единствено Видинска, Монтанска и Врачанска област ще получават максимумът от 5 точки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.