1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Полша удължава мораториума за продажба на държавни площи

Полша удължава мораториума за продажба на държавни площи

Забраната беше въведена и с изричната цел да защити малките и средни стопанства

С пет години до 30 април 2026-та Полша удължава мораториума върху продажбата на земи  държавна или общинска собственост. Без това удължение забраната щеше да изтече на 21-ви април тази година, а от нея са засегнати около милион и триста хиляди хектара. 
 
Мораториумът беше въведен с цел да се прекратят имотните спекулации със селскостопански площи, които в началото на ХХІ век доведоха до драстичен скок на цените. От тогава земите и селскостопанските постройки, останали в притежание на държавата или общините, можеха само да се отдават под наем или аренда.
 
Забраната беше въведена и с изричната цел да защити малките и средни стопанства, които нямат финансовата възможност да се конкурират, когато става дума за придобиването или ползването на площи и сграден фонд. С удължаването на мораториума са свързани и някои законови промени.
 
В бъдеще продажбите на площи от държавния поземлен фонд ще стават само по изключение и с изрична заповед на аграрния министър. Преди да даде зелена светлина за всяка една сделка, той трябва да поиска експертна оценка за социалните и икономически последствия от евентуалната смяна на собствеността. Освен това, за разлика от преди, от мораториума отпадат общински площи и сгради, които не са предвидени за селскостопанска дейност. Очаква се парламентът във Варшава да гласува новите разпоредби до средата на април, така че те да влязат в сила от 1 май.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.