1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Субсидии само за активните фермери в ЕС

Субсидии само за активните фермери в ЕС

Зелените в Европарламента настояват земята да не се продава на инвеститори, които нямат нищо общо със селското стопанство

Аграрните субсидии в Европейския съюз да се дават само на активните фермери. За това настояват от групата на Зелените в Европарламента.

Според евродепутата от Зелените Мартин Хойслинг основният проблем при изплащането на субсидиите е, че парите все по-често отиват при инвеститори, които придобиват големи селскостопански площи. Той се позова на разследване на вестник "Ню Йорк Таймс", според което в някои източноевропейски държави субсидиите отиват при политици на ръководни постове. Дават за пример как правителството на Унгария скришом е раздало големи площи на приближени на премиера Виктор Орбан.

Затова Зелените в Европарламента настояват земята да не се продава на инвеститори, които нямат нищо общо със селското стопанство. По думите на Хойслинг това се отнася и за Германия, защото при тях, особено в източната част на страната, фондации и компании все по-често купуват ферми, само за да печелят от брюкселските субсидии.

Парите за аграрния сектор са най-голямото перо в общоевропейския бюджет. Всяка година за селското стопанство се заделят по около 58 милиарда евро. От Европейската комисия посочват, че при последния одит е установено, че грешките при изплащането на директните плащания са под 2 %. Ако има съмнения за измами, те се разследват, какъвто е случаят с Чехия и Унгария.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.