1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Удължен е срокът на кампанията за предотвратяване на престъпленията срещу природата

Удължен е срокът на кампанията за предотвратяване на престъпленията срещу природата

Кампанията се организира от ИАГ и БДЗП

Срокът за получаване на номинации за принос в предотвратяването на престъпления срещу природата в третото издание на кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“ е удължен до 20 ноември 2016 г.

Номинация може да направи всеки с гражданско самосъзнание и отношение към природата или професионално обвързан с темата. Номинираните може да са професионалисти, които предотвратяват престъпления срещу природата в рамките на служебните си задължения или будни граждани, станали свидетели на подобен род престъпления и предприели адекватни мерки.

Номинациите се приемат на имейл kampania@eagleforests.org до 20.11.2016 г., Нужно е да изпратите попълнен  приложения формуляр и по възможност да го придружите със снимки и документи, описващи развитието на случая (кореспонденция с институции и др.).

Наградените 10 души за 2016 г. ще бъдат обявени през декември от независимо жури и ще получат парична награда от 150 лева.

Престъпленията срещу дивата природа са проблем, на който до скоро не е обръщано необходимото внимание. Въпреки че много диви видове са защитени от международни конвенции като CITES (Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна), както и от европейското и българското законодателство, в последните няколко години се оказва, че вследствие на подобни престъпления световно застрашени видове са вече на прага на изчезването. Примери за подобни престъпления са незаконното залавяне на животни от дивата природа и отглеждането им в плен, ограбване на гнезда, яйца и малки от дивата природа, трафик и търговия със защитени видове, използване на незаконни методи за лов с примамки и отрови, бракониерски острел, незаконно препариране.

Кампанията се организира от Изпълнителната агенция по горите и Българското дружество за защита на птиците и се провежда в рамките на проекта „Горите на орела“, финансиран от Програма LIFE+ на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.