1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зелените в Европарламента искат по-хуманно отношение на животните и по-малко консумиране на месо в Европа

Зелените в Европарламента искат по-хуманно отношение на животните и по-малко консумиране на месо в Европа

Дебатът за животновъдството се разгорещи, след като коалиция от НПО, призована към изпълнителната власт на ЕС, поиска да се справи с въпроса за намаляване на консумацията на месо в обявената стратегия "Farm to Fork" (F2F)

Междувременно евродепутат от Зелените внесе парламентарен въпрос, с който иска Комисията да насърчи и отглеждане на протеинови култури.
В писмо, изпратено във вторник (25 февруари), двадесет неправителствени организации призоваха вицепрезидента на Комисията Франс Тимерманс и комисарите Стела Кириакидес, Януш Войчеховски и Вирджиниус Синкевичиус „да признаят необходимостта от намаляване и подобряване на производството и консумацията на месо, млечни продукти и яйца в стратегията „Фермата до вилицата“.
Неправителствената организация се застъпи за специален план за действие на Комисията, ориентиран към намаляване и подобряване на потреблението и производството на месо, млечни продукти и яйца в ЕС, за да се разграничи от индустриалното земеделие. Исканите мерки също трябва да подготвят хранителна среда за усвояването на по-здравословни, богати на растения диети.
Писмото е подписано от НПО за опазване на околната среда и хуманно отношение към животните като WWF, Greenpeace, ActionAid, Birdlife, Eurogroup for Animals and Compassion в световното земеделие.
Обявената стратегия „Ферма до вилица“ (F2F) ще бъде посветена специално на това да направят селскостопанските практики по-устойчиви, но също така ще очертае нова интегрирана политика в областта на храните, която да засяга пълната верига на доставки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.