Ученици от земеделски гимназии се учат как да правят собствено стопанство

Наш екип посети Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” в Павликени

Онлайн обучение подготвя ученици от професионалните земеделски гимназии в страната за значението и ползите от земеделските кооперативи. В Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” в Павликени в продължение на два дни експерти от организацията Младежко сътрудничество за обновяване на селското стопанство чрез образование заедно с учители обучаваха учениците за история на кооперативите, основни характеристики на земеделските кооперации, ползата от сдружаването на малките стопанства за местните общности.

Миглена Желязкова, директор на ПГАТ „Цанко Церковски” - Павликени:

„В края на обучението си, двудневното обучение, учениците трябва да имат знания за създаването на собствен бизнес, на земеделска фирма, било то кооперация или малък семеен бизнес. Обучението върви заедно с наши учители, които ще ги подготвят за месец-два. „Механизация” е традиционна паралелка при нас, приемът се извършва много добре, една от първите специалности, което е с пълен списък с 26 ученици."

В обучението, което се проведе в Професионалната гимназия по аграрни технологии, участваха ученици от направление „Механизация”. Специалността е една от най-актуалните. 17-годишният Иван Георгиев от малък помага в стопанството на своите родители, които се занимават със зърнопроизводство. В момента обработват 10 000 дка, които засяват с пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. Иван Георгиев харесва специалността, в която учи и с интерес се включва в обучението.

Иван Георгиев, ученик:

„Полезно ми е, че ще придобия книжки за ТВК, ТВК-Б категория, ще ми бъде полезно за земеделието. Баща ми също е учил тук, чичо ми. Ще ни бъде полезно това обучение за земеделието, как да помагаме на родителите си.”

Десетокласникът Цветомир Иванов ежедневно помага на родителите си в семейната овцеферма, в която отглеждат 300 овце. Големият му брат също е завършил гимназията, а Цветомир с желание учи в паралелка „Механизация”. Казва, че това обучение ще му помогне за семейния бизнес.

Цветомир Иванов, ученик:

„Вече станаха 13 години откакто съм в овцефермата, гледаме ги семейно, помагам в прибирането на фуража, пасем ги лятото, стрижем ги, доим ги -  всичко. Насоки се дават на семейния ни бизнес.”

По време на обучението учениците научават колко полезно е сдружаването за малките стопанства и ферми. Гимназията по аграрни технологии си сътрудничи успешно и със Земеделския колеж в Пловдив и с Русенския университет, като заедно разработват учебни програми.

Автор: Ана Минева

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.