1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Ученици от земеделски гимназии се учат как да правят собствено стопанство

Ученици от земеделски гимназии се учат как да правят собствено стопанство

Наш екип посети Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” в Павликени

Онлайн обучение подготвя ученици от професионалните земеделски гимназии в страната за значението и ползите от земеделските кооперативи. В Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” в Павликени в продължение на два дни експерти от организацията Младежко сътрудничество за обновяване на селското стопанство чрез образование заедно с учители обучаваха учениците за история на кооперативите, основни характеристики на земеделските кооперации, ползата от сдружаването на малките стопанства за местните общности.

Миглена Желязкова, директор на ПГАТ „Цанко Церковски” - Павликени:

„В края на обучението си, двудневното обучение, учениците трябва да имат знания за създаването на собствен бизнес, на земеделска фирма, било то кооперация или малък семеен бизнес. Обучението върви заедно с наши учители, които ще ги подготвят за месец-два. „Механизация” е традиционна паралелка при нас, приемът се извършва много добре, една от първите специалности, което е с пълен списък с 26 ученици."

В обучението, което се проведе в Професионалната гимназия по аграрни технологии, участваха ученици от направление „Механизация”. Специалността е една от най-актуалните. 17-годишният Иван Георгиев от малък помага в стопанството на своите родители, които се занимават със зърнопроизводство. В момента обработват 10 000 дка, които засяват с пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. Иван Георгиев харесва специалността, в която учи и с интерес се включва в обучението.

Иван Георгиев, ученик:

„Полезно ми е, че ще придобия книжки за ТВК, ТВК-Б категория, ще ми бъде полезно за земеделието. Баща ми също е учил тук, чичо ми. Ще ни бъде полезно това обучение за земеделието, как да помагаме на родителите си.”

Десетокласникът Цветомир Иванов ежедневно помага на родителите си в семейната овцеферма, в която отглеждат 300 овце. Големият му брат също е завършил гимназията, а Цветомир с желание учи в паралелка „Механизация”. Казва, че това обучение ще му помогне за семейния бизнес.

Цветомир Иванов, ученик:

„Вече станаха 13 години откакто съм в овцефермата, гледаме ги семейно, помагам в прибирането на фуража, пасем ги лятото, стрижем ги, доим ги -  всичко. Насоки се дават на семейния ни бизнес.”

По време на обучението учениците научават колко полезно е сдружаването за малките стопанства и ферми. Гимназията по аграрни технологии си сътрудничи успешно и със Земеделския колеж в Пловдив и с Русенския университет, като заедно разработват учебни програми.

Автор: Ана Минева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.