1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Болсонаро застава зад ползването на амазонската джунгла

Болсонаро застава зад ползването на амазонската джунгла

Tой не приема критиките от чужбина, които го упрекват, че унищожава тропическите гори

Бразилия ще продължава да експлоатира джунглите в региона на река Амазонка, тъй като там живеят над 20 милиона души, които от това изкарват прехраната си. Това заяви бразилският президент Жаир Болсонаро в своето изказване пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
 
По думите на Болсонаро опазването на околната среда е важно, но това не бива да води до пренебрегване на нуждите на населението. Затова той и не приема критиките от чужбина, които го упрекват, че унищожава тропическите гори. Според него те са най-вече неизползван икономически потенциал, който трябва да се разработи чрез освобождаване на нови площи за селско стопанство, минно дело и добив на енергия.
 
Чужди и бразилски екоорганизации обвиняват президента в създаване на социален климат, при който за малки и средни фермери е съвсем приемливо нелегално да придобиват земя, изсичайки джунглата. Упрекват го също така, че е отслабил държавните служби за контрол и опазване на природата.
 
В своята реч пред Общото събрание на Обединените нации държавният глава на Бразилия призова за примирие между Русия и Украйна, като в същото време осъди санкциите, наложени срещу Москва. Той изтъкна, че последствията от конфликта вече се усещат по световните цени на храните, горивата и други суровини. Според него тези последствия отдалечават човечеството от целите за устойчиво развитие.
 
Сегашният президент вече няколко пъти изрази съмнения относно изборната система и обяви, че при едно евентуално поражение няма да признае резултатите от вота. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.