Министър Димов пред ООН: Да търсим работещи решения срещу замърсяването

Сесията се провежда под мотото „Към свободна от замърсяване планета“ в гр. Найроби, Кения

„Гаранцията за успех в борбата със замърсяването е всички ние да работим съвместно за ефективни и ориентирани към резултатите решения“. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред делегатите на третата сесия на Асамблеята на ООН по околна среда. Сесията се провежда под мотото „Към свободна от замърсяване планета“ в седалището на Програмата на ООН по околна среда в гр. Найроби, Кения, в периода 4-6 декември 2017 г.

В рамките на заседанието на високо ниво министър Димов направи изказване, в което представи ангажимента на правителството за повишаване качеството на въздуха. Едно от основните събития на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС в сектор околна среда ще бъде организираният съвместно с Европейската комисия 21-ви Европейски форум „Екоиновации за качество на въздуха“ (5-6 февруари 2018 г., София), посочи министърът.

ЕС и неговите държави членки очакват Асамблеята да приеме амбициозна, концентрирана и ориентирана към действия министерска декларация, изразяваща политическия ангажимент за ефективна борба със замърсяването.

В Асамблеята участват европейският комисар по околна среда Кармену Вела, министърът на околната среда на Естония и настоящ председател на Съвета по околна среда Сийм Кийзер, министри на околната среда на държави членки на ЕС и на ООН.

ЕС и държавите членки са вносители на проект на резолюция по околна среда и здраве, посветена на взаимовръзките между замърсяването и благосъстоянието. Целта е да се призове Асамблеята да очертае конкретни действия и мерки по специфични въпроси, напр. тежките метали, нарастващото използване на пестициди и изкуствени торове. Замърсяването, здравето и околната среда са неразривно свързани и напредъкът по дневния ред по околна среда означава работа по здравния дневен ред, както и по по-широкия дневен ред по устойчиво развитие.

ЕС и неговите държави членки искат да допринесат значително по проекти на резолюции, внесени от други страни, свързани с чистотата на въздуха, опазване на почвите, морските отпадъци и др.

Асамблеята на ООН по околна среда е управителният орган на Програмата на ООН по околна среда и е най-високопоставеният световен орган за взимане на решения в областта. Програмата на ООН по околна среда е водещата организация в сферата на околната среда на глобално ниво, която поставя международния екологичен дневен ред.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.