1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димов представи приоритетите на Българското председателство в областта на околната среда пред ЕП

Министър Димов представи приоритетите на Българското председателство в областта на околната среда пред ЕП

За страната ни като председател на Съвета на ЕС е от ключово значение установяването на ефективен и открит диалог с Европейския парламент

Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи днес приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на околната среда пред Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент в Брюксел.

„Разположена на кръстопът, през вековете България с цената на много жертви е защитавала Европа от чужди нашествия, като и до днес продължаваме да сме пазител на югоизточната „порта“ на стария континент. Мисията ни на пазител съчетава и опазването на изключителното природно многообразие. Затова разглеждаме икономическото развитие и растежа в рамките на баланса с опазването на околната среда. Именно за поддържането на този баланс ще работим активно и последователно като председатели на Съвета на ЕС“, каза Димов пред членовете на комисията.

Министърът подчерта, че за страната ни като председател на Съвета на ЕС е от ключово значение установяването на ефективен и открит диалог с Европейския парламент като съзаконодателен орган. Той гарантира готовност „за постоянен контакт с цел намиране на работещи решения и постигане на реални резултати в защита на интересите на европейските граждани и на основните европейски ценности“.

В програмата си в областта на околната среда България е поставила акцент върху прехода към кръгова икономика при ефективното използване на ресурсите и намаляването на въздействието върху околната среда, както и върху прилагане на екоиновативни решения. „Планираме да отдадем приоритет на новата стратегия за пластмасите, като организираме дебат на ниво министри по време на Съвета през март. Ще насочим дискусията към това как можем да увеличим рециклирането и да намалим значително депонирането и изгарянето на пластмасови отпадъци“, добави министърът. „Във фокуса на председателството поставяме и подобряването на качеството на атмосферния въздух. Замърсяването на въздуха е сериозен не само екологичен, но и социален проблем“, каза още Нено Димов. Той заяви категорично, че в Европа има политически консенсус по въпросите за климатичните промени и мерките, които трябва да бъдат предприети, и България е част от този консенсус. Приоритет е и темата за по-доброто регулиране с цел осигуряване на по-ефективно прилагане на екологичното законодателство.

„Вярвам, че предизвикателствата ни обединиха, направиха ни по-силни, а кризите ни научиха, че не трябва да приемаме нищо за даденост. И смятам, че на кризите трябва да отговорим с „повече Европа“. Защото вярвам, че бъдещето принадлежи на една Европа, която е обединена, просперираща и солидарна. Защото „Съединението прави силата“, заяви в заключение министър Димов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.