1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Сандов: Ще бъда гарант за спазване на екологичното законодателство

Министър Сандов: Ще бъда гарант за спазване на екологичното законодателство

Районът на Източните Родопи е сериозно натоварен от минна дейност

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов днес призова бизнеса и гражданите да спазват закона и увери, че той ще бъде гарант за това.

„Нека да уважаваме законите в България и да не позволяваме натиск върху държавните служители. Аз няма да допусна това, ще бъда гръб на всеки експерт в моето ведомство, който си върши съвестно работата, и също така, ако бизнесът бива по някакъв начин изнудван, притискан, забавян умишлено от държавни служители, аз ще бъда гръб на бизнеса. Защото всъщност моята роля е да изпълнявам и защитавам закона“. Това заяви министър Сандов в сутрешния блок на БНТ и сигнализира, че има много инвестиционни намерения за открит добив в златни находища в Сакар и Родопите, които притесняват жителите и местните власти заради сериозния екологичен натиск в района от вече съществуващите мини.

В ефира на националната телевизия той пусна запис с изказване на изпълнителния директор на „Горубсо - Кърджали“ АД Живка Ковачева по време на обществено обсъждане на инвестиционно намерение за „Добив на полиметални руди от проучвателна площ „Млечино” - находище „Китница“. То е в землището на селата Чернигово, Дедино, Търна, Боровица, Китница и Долно Прахово, община Ардино, област Кърджали. Ковачева заявява: „Когато реализираме инвестиционното предложение, защото то ще бъде реализирано независимо какво решение ще се вземе днес…“.

Според министър Сандов представител на инвеститора си позволява да каже неща, които са „абсолютно недопустими, което не само подкопава авторитета на държавата, но и унижава експертите“. „Не може  представител на която и да е компания да се държи по този начин и да смята, че е над закона, и че ще реализира своите намерения независимо какво кажат представителите на институциите“, категоричен е той.

Министър Сандов подчерта, че има процедури и изисквания, които трябва да се спазват. РИОСВ – Смолян е извършила процедурата по доклада за оценка на въздействието върху околната среда и миналата седмица е имало регионален екологичен експертен съвет, като част от процедура по ОВОС.

„Прави се едно и също намерение с 2 отделни проекта, в две съседни общини – Ардино и Кърджали, и на територията на две регионални инспекции по околната среда и водите – Смолян и Хасково“, обясни Борислав Сандов. Според него това е инвеститорски подход, който цели по-лесно да се прокарат два малки проекта, вместо един по-голям и сложен като процедури.

Министър Сандов припомни, че районът на Източните Родопи е сериозно натоварен от минна дейност, „там вече има установени замърсявания и ако продължаваме да правим такива предприятия или мини, ще стигнем до недопустими нива“. В района местното население и местните власти не желаят реализиране на такъв проект.

Днешното решение на РИОСВ-Смолян по ОВОС, което не одобрява инвестиционното намерение, гласи, че неговата реализация ще доведе до значителни и необратими въздействия върху ландшафта. Ще предизвика увреждане и унищожаване на местообитания на защитени животински  видове и създава риск за подземните води и разположените в близост водоизточници. Решението е съобразено и с протестните декларации и становища на засегнатото население. Отбелязано е, че към мотивите е и некоректно отчетен кумулативен ефект.

Решението по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) за инвестиционното предложение можете да видите на 

https://smolyan.riosv.com/upload/_documents/Reshenie%20CM-01-01-2022.pdf?fbclid=IwAR27f7JzKv4wjASCGw8WqHAHi6zjcfb5Y6aQHJOiHlqOUrtVio9OdwB3EI4

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.