1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Новото издание на Червената книга на България вече е достъпно в интернет

Новото издание на Червената книга на България вече е достъпно в интернет

Проектът се финансира от Министерство на околната среда и водите

Новото издание на Червената книга на България вече е достъпно в интернет, съобщи в интервю за БТА директорът на Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН Вълко Бисерков.

На интернет адрес E-ecodb.bas.bg/rdb/bg изданието може да се ползва свободно от всички на два езика - български и английски. В него може да се намери информация за изчезналите, изчезващите и застрашените от изчезване местообитания, гъби, растителни и животински видове.

Проектът се финансира от Министерство на околната среда и водите. В първия том потребителите могат да се запознаят с растенията и гъбите, във втория - с животните, а в третия - с природните местообитания.

На разположение са видеоклипове, фотогалерия, карти за разпространение на видовете и местообитанията. Видеоклипове има за около 10% от обектите в Червената книга, като най-атрактивни са тези за животните, посочи Бисерков. В момента в процес на финансиране е и отпечатването на хартиеното издание на Червената книга. Предвижда се и издаването й на диск. Тиражите ще бъдат предоставени на библиотеки, учебни заведения, учреждения и институции в страната и чужбина.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.