1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Подобряването на качеството на водите в ЕС може да бъде изложено на риск

Подобряването на качеството на водите в ЕС може да бъде изложено на риск

Комисията предлага включването на 15 химически вещества в списъка с 33 замърсителя

Подобряването на качеството на водите в ЕС може да бъде изложено на риск в резултат на нови форми на химическо замърсяване. Комисията предлага включването на 15 химически вещества в списъка с 33 замърсителя, които се наблюдават и контролират в повърхностните води на ЕС. Това е още една стъпка към подобряване качеството на водите на нашите реки, езера и крайбрежия. Петнадесетте вещества включват промишлени химикали, както и вещества, използвани в биоцидни и фармацевтични продукти и в продукти за растителна защита. Те бяха избрани въз основа на научни доказателства, че могат да бъдат опасни за здравето, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Комисарят по околната среда Янез Поточник заяви: „Замърсяването на водите е един от най-често посочваните от гражданите на ЕС екологични проблеми. Приветствам тази стъпка, която отговаря на очакванията на хората. Тези 15 допълнителни химически вещества трябва да бъдат наблюдавани и контролирани, за да се подсигури, че те не представляват риск за околната среда или за човешкото здраве.

Актуализацията на правилата ще стане чрез преразглеждане на Директивата за определяне на стандарти за качество на околната среда в областта на политиката за водите. Предложението за включване на нови вещества е в резултат на преглед на рисковете, които възникват от около 2000 вещества в зависимост от равнището им в повърхностните води, както и от степента на опасност, производството и употребата им.

За шест от 15-те нови приоритетни вещества предложената класификация ще изисква изхвърлянето им във водите да бъде спряно постепенно в рамките на следващите 20 години. Предложението също така включва по-строги стандарти за контролираните понастоящем вещества и изисквания за постепенно спиране на емисиите на две други вещества, които вече са в списъка.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.