1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съставят третия Национален план за действие по изменение на климата

Съставят третия Национален план за действие по изменение на климата

Стойността на проекта е приблизително 430 хиляди евро

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) започва работа по съставянето на третия Национален план за действие по изменение на климата. Целта е да се набележат целенасочени политики и мерки за периода 2013 – 2020 г., чрез които страната ни да изпълни задълженията си по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, Протокола от Киото и Пакета на ЕС „Климат-енергетика”. 

Националният план има за цел да координира усилията на всички икономически сектори и на местната власт за изпълнение на задълженията на страната ни по Протокола от Киото и се осъществява с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Стойността на проекта е приблизително 430 хиляди евро, от които 80% (350 хиляди евро) са принос на норвежкото правителство.

По време на работната среща ще бъде предоставена информация за изменението на климата от Коалиция за климата, след което срещата ще бъде официално открита от заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и от Ане-Лизе Рогнлидален, представител на Управляващия орган на Програмата – Държавна агенция Иновация Норвегия.

В дискусията ще участват представители на шест министерства - на икономиката, енергетиката и туризма, на земеделието и храните, на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта,  информационните технологии и съобщенията, на образованието, младежта и науката, както и представители на три агенции – Агенцията за енергийна ефективност, Държавната агенция по горите и Изпълнителната агенция по околна среда. Участие ще вземат и представители на Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Националната електрическа компания, Български енергиен холдинг, Националното сдружение на общините в Република България, неправителствени организации от Коалиция за климата - България, експерти, научни работници и преподаватели от БАН и няколко университета.

Първата работна среща за създаване на Националния план за действие по изменение на климата 2013 – 2020 г. ще се проведе на 26 октомври 2011 г., сряда, от 9.00 до 18.00 часа в залата на Министерството на околната среда и водите на ул. „Уилям Гладстон” 67.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.