1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Нискорискови пестициди и нови методи на селекция – алтернатива на химическите ПРЗ

Нискорискови пестициди и нови методи на селекция – алтернатива на химическите ПРЗ

Ще бъде преработен регламентът за устойчиво използване на пестициди

 

В своята стратегия "От фермата до трапезата" Европейската комисия е заложила целта до 2030 година да намали пестицидите с 50%. Затова до края на март ще бъде преработен и регламентът за устойчиво използване на препаратите за растителна защита, като това ще бъде първото съществено законодателно предложение, представено в рамките на стратегията.

За да получат фермерите навреме алтернативи, трябва да се поощри разработването на биологични препарати, така наречените нискорискови пестициди, смята председателят на Аграрната комисия в Европарламента Норберт Линс.

Той настоява също така лицензирането на такива вещества да става по-лесно.

В същото време трябва да се подкрепят и новите технологии за селекция, като генната ножица например, изтъква председателят на Аграрната комисия. По думите му участниците в този дебат не бива да си затварят очите пред новите възможности, които в овощарството или лозарството могат да допринесат за намаляване на фунгицидите, ако се разработят сортове, устойчиви на гъбични заболявания.

До края на мандата си Линс смята да насочи усилията на Аграрната комисия най-вече към стратегията "От фермата до трапезата". По думите му основният проблем се състои в това как да се гарантира продоволствието и същевременно да се направи нещо за опазването на климата и биологичното разнообразие. Друга основна точка в дневния ред на комисията ще бъде разглеждането на стратегическите планове по ОСП, представени от държавите членки. Формално Европейският парламент няма правомощия по тези планове, но гласът на депутатите трябва да бъде чут въпреки това, настоява Линс.

Превод: Алеко Дянков

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.