1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Колко струва един хектар в някои европейски страни?

Колко струва един хектар в някои европейски страни?

Снимка:

Вижте къде са най-скъпите селскостопански площи

Цените на селскостопанските площи в Европейския съюз са в много голям диапазон – между 3500 евро в Балтийските страни и 115 000 в някои региони на Германия. Това показва сравнение, изготвено на базата на данни от Евростат.
 
Германия, Италия, Обединеното кралство и Ирландия са сред държавите с най-скъпи парцели, нито една от тях не може да се мери с Нидерландия, която е начело в тази ранглиста. В същото време в други страни със силен аграрен сектор, като Франция, Испания и Полша, цените са далеч по-ниски.
 
Най-евтино е в Балтийските страни и на Балканите, където Румъния и България са с приблизително еднакви цени. През последните месеци в северната ни съседка се наблюдава сериозно поскъпване, което доведе до по-строга регулация от страна на правителството.
 
Причините за големите разлики са сложни, но има фактори, които навсякъде оказват влияние. Това са продуктивността на селското стопанство, разпределението между частна собственост и арендувани площи, ситуацията на капиталовия пазар и достъпа до кредити, както и влиянието на инвеститори, които са извън аграрния бранш. Допълнителна роля играят държавната регулация, както и данъците и таксите, платими при транзакциите с парцели. Не на последно място важни са размерът на директните плащания и смяната на статута на земеделски земи.
Нидерландия е начело на класацията със средна цена за хектар от 70 000 евро. Вторите най-скъпи площи са в Италия, където един хектар струва средно 34 хиляди евро. Третото място е за Ирландия с 28 000 евро.
 
От големите държави най-евтино е във Франция. Там за един хектар се плащат средно 6 хиляди евро, следват Полша с 11 000 и Испания с 13 000 евро. Цените в източна Европа са най-ниски, с изключение на Полша. В Унгария един хектар струва малко под 5 000, в Румъния – около 5500, а в Чехия – 8 000 евро.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.