Агросекторът ще се възползва от плана на Париж и Берлин

Проектът е ориентиран към независимостта на Европа при производството на храни

Аграрният сектор в Европейския съюз също ще може да се възползва от плана на Франция и Германия за възстановяване на икономиката след коронакризата. За целта Париж и Берлин предлагат през следващите три години Брюксел да раздаде грантове на стойност 500 милиарда евро.
 
В много европейски държави селското стопанство понесе значителни щети заради пандемията от Ковид-19. Основната причина е затварянето на заведенията, което не може да се компенсира от нарасналото потребление в домакинствата. Френските винари не могат да продадат продукцията си, в Белгия пада продажбата на пържени картофки, а в Испания и Италия фермерите не могат да приберат реколтата заради липсата на сезонни работници. Сериозно пострадал е и селският туризъм.
 
В плана за възстановяване, договорен между германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон се обръща и голямо влияние на засилването на независимостта на Европа при производството на храни. "Селското стопанство и хранителната индустрия са стратегически сектори, които се нуждаят от по-голяма подкрепа", каза Макрон при представянето на идеята.
 
Берлин и Париж предлагат Европейската комисия да вземе заем от 500 милиарда евро на капиталовите пазари и след това, в рамките на три години, да разпредели тези средства под формата на безвъзмездни помощи. Погасяването на кредита да се поеме от държавите членки и да стане за около 20 години, казват Меркел и Макрон. Парите ще се дават на най-силно засегнатите от кризата държави, а контролът ще се осъществява от Европейската комисия. По този начин Франция и Германия искат да избегнат повторение на ситуацията след финансовата криза през 2008-а, когато южноевропейските държави отчетоха спад, докато тези на север бързо се възстановиха. Новата инициатива на Париж и Берлин получи подкрепа от Рим и Мадрид. В първи реакции от Източна Европа се поставя условието досегашните средства от кохезионния фонд да не бъдат пипани, както и да няма ограничения в бюджета за Общата селскостопанска политика.  
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар