Криза в пивоварния бранш заради Covid-19

Съюзът на пивоварите в България съобщава за притесненията на бранша в резултат от настъпилата криза с COVID-19

Анализаторите прогнозират икономически и социални  предизвикателства за бирената индустрия, но въпреки това, работодателите са категорични, че най-важният приоритете запазването на трудовата заетост в сектора. Браншът вече отчита  неблагоприятното въздействие на директно загубените 20% от бирения пазар в страната, поради затворените заведения за обществено хранене. Към това трябва да се прибави и намаляването на продажбите през магазинната мрежа. Между 35 и 40%от заетите в бранша служители работят директно и индиректно за ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета) бизнеса, който не функционира поради наложените извънредни мерки в страната. Ето защо за стотици работещи в бирените компании се изискват навременни и гъвкави мерки, които да запазят човешките ресурси. Както и по време на кризисната за сектора 2014 г., основната грижа на всеки работодател в пивоварния бранш беше да запази работниците и служителите си. В България по данни на НОИ през миналата година в производството на пиво и малц са заети 2 150 човека, а в свързаните сектори на доставчиците – над     9 000 души. Заедно със заетите лица в ХоРеКА сектора и магазинната мрежа, работните места, генерирани от производството и продажбите на бира в страната общо са около 34 700. Според най-новото изследване на Europe Economics, добавената стойност на пивоварната индустрия в България се изчислява на 225 млн. евро, а общо приходите към бюджета от производството и продажбите на бира са 168 млн. евро. Анализът на данните от изследването показват, че ако индустрията се върне на нивата от 2014-2015 г., които са едни от най-ниските за последните 20 години, то спада в добавената стойност на сектора се изчисляват на около 26 %. В приходите за бюджета намалението ще бъде поне с 10 – 15 %, а работните места в секторите на доставчиците  и клиентите ще са минимум с 25 % по-малко. Според данните за пивоварния сектор в ЕС,  както и у нас, най-тежко на  индустрията се отрази повсеместното затваряне и спиране на продажбите на т.нар „студен пазар”, т.е сектора ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета). В европейски мащаб това означава моментална загуба на 35% от бирения пазар. На свой ред намалените продажби и производство водят до последващи загуби по веригата на доставки – от фермерите, отглеждащи ечемик и хмел  – през производителите на кенове и бутилки, до логистичните услуги и дистрибуцията. Въпреки очакваната силна стагнация в бирения бранш, пивоварите са единодушни в твърдата си подкрепа към предприетите от правителствата на страните от ЕС мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и запазването здравето и живота на хората. 

 

Коментари (2)
akerugatitux http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Amoxicillin Amoxicillin 500mg mny.ejmx.agro.bg.ktc.yg http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
12.05.2020 01:09 / Отговор
ivuumotoliya http://mewkid.net/when-is-xaxlop/ - Amoxicillin 500mg 18 ovx.orko.agro.bg.ayu.dx http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
12.05.2020 01:36 / Отговор

Добави коментар