Малките ферми в ЕС са най-застрашени от фалит

Това показва доклад на Европейската комисия относно рентабилността на фермите, изчислена според техния размер

Малките ферми в Европейския съюз са в най-неизгодната икономическа позиция и са под много по-силен натиск, отколкото големите стопанства. Това показва доклад на Европейската комисия относно рентабилността на фермите, изчислена според техния размер.
 
Фермите с под 5 хектара площ са най-голямата група в Съюза, но броят им намалява много по-бързо, отколкото този на стопанствата с повече земи. Статистиката показва дори, че броят на ферми със 100 и повече хектара расте. 
 
В Европейския съюз има около 10 милиона и 200 хиляди селски стопанства, или с 15 % по-малко в сравнение с 2010 година. Най-бързо се топят най-малките – с 20 на сто до 7 милиона. Броят на фермите с площ между 50 и 100 хектара е намалял с 3 %, докато този на стопанства с над 100 хектара се е увеличил с 6 на сто до общо 305 000.
В Източна Европа преобладават малките ферми, които заради размера си нямат никакъв шанс на международния пазар. Средната площ в Румъния е под 4 хектара, в Полша – 10, а в Италия – 12 хектара. В същото време германските и френските фермери обработват по 60 хектара, а тези във Великобритания разполагат с близо 100. В същото време в Румъния се намират почти 33 процента от всички европейски ферми, още 13 на сто са в Полша.
 
Финансовото състояние на малките ферми е плачевно, показва статистиката. Повече от половината стопанства в Европа печелят под 4 000 евро годишно. Затова и в източната част на континента голяма част от тези ферми служат единствено за задоволяване на собствените нужди и не произвеждат за пазара. С доходи над 50 хиляди евро разполагат едва 13 на сто от европейските стопанства, т.е. около милион и половина. Други 9 % печелят повече от 100 000 евро.
 
При разпределението на субсидиите важна роля играе обработваната площ. В момента 75 процента от фермите получават едва 16 на сто от финансите, т.е. средно по 5 хиляди евро на година. В същото време на половин процент от стопанствата се падат плащания в размер на повече от 100 000 евро. 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.