Ще има ли недостиг в Европейския съюз?

Заради неблагоприятните условия през миналата есен фермерите в много държави в Съюза намалиха площите

Прогнозите за тазгодишната рапична реколта в Европейския съюз стават все по-песимистични. Занижават се и очакванията за най-важните доставчици на маслодайната култура, а това предизвиква опасения за недостиг при същевременно покачващи се цени.
 
Заради неблагоприятните условия през миналата есен фермерите в много държави в Съюза намалиха площите, засети с рапица. Това неминуемо ще се отрази негативно върху общата реколта, изтъкват експерти. Този недостиг води до покачване на цените, както на борсите, така и на физическите пазари. В момента те са с 5 % по-високи, отколкото през миналата година по това време, като само през юни скочиха с 9 евро. Към днешна дата един тон рапица се търгува за около 380 евро, или с 10 процента над най-ниската цена за годината, която беше регистрирана през месец март. В сравнение с края на юли 2019-та сегашната котировка е със 17 евро по-висока.
 
Украйна, от където Европейският съюз внася най-много рапица, тази година очаква около 3 милиона тона, това са 11 на сто по-малко, отколкото през 2019-та. Ако тази прогноза се потвърди, страната няма да има потенциал за износ. Това допълнително ще вдигне цените на вносната продукция, смятат анализаторите от Международния съвет по зърното. 
 
Въпреки развитието на цените през последните седмици, производителите на рапица все още са предпазливи и не сключват предварителни договори, тъй като се опасяват, че няма да могат да доставят обещаните количества. Много от тях не продават, защото очакват цената да продължи да расте. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.