1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Нотилърите в България с амбиции за развиване на технологията и отстояване интересите на бранша

Нотилърите в България с амбиции за развиване на технологията и отстояване интересите на бранша

Асоциацията на българските Но-Тилъри ще отстоява правата на бранша пред институциите и ще защитава интересите на членовете си

Какви са основните проблеми на фермерите, практикуващи консервационно земеделие?
Браншовата асоциация беше учредена преди около година, но срещите на членове и други заинтересовани лица започнаха сега. Председателят Александър Китев очерта основните проблеми на бранша, които могат да се решат, ако членовете са обединени:
"Един от големите проблеми в земеделието, който всички ние виждаме, е това, че през последните 10-15 години, всички практики, технологии, подходи в земеделието и в нашите стопанства се определят и се диктуват от търговците и търговските фирми. Няма нищо лошо в това всеки да си предлага продукта. В последните години продуктите станаха толкова много и тези, които ни ги предлагат станаха толкова добри, че ние вече правим много грешки като пробваме един или друг продукт. Докато разберат, че един продукт не работи, минават години и това са страшно много пари загубени. Причина за това е това, че липсва науката на полето. Факт е, че науката отдавна вече липсва на полето."
Асоциацията на българските Но-Тилъри си е поставила за цел да подобри комуникацията с българската наука.
"Най-вероятно всеки от вас е имал проблем с избора на тор. Какъв тор да сложа сега предсеитбено? Сега ли е момента? Точно толкова ли да дам?"
Чрез обединението Асоциацията цели и да защитава позициите си пред институциите.

Петя Иванова, член на Асоциацията на българските Но-Тилъри:
"Беше необходимо и много важно да внесем информация за но-тил технологията, за това, че тя съществува, какво точно представлява. Нормално е на административно да няма много познания. Участвахме активно във всички публични обсъждания. Видимо това дава резултат. Вече елементи от но-тил технологията се залагат в проектите."
Асоциацията на българските нотилъри вече е член на европейската федерация за консервационно земеделие. Освен гласност това може да подобри комуникацията с нотилъри от други европейски държави и да даде достъп на всички членове до специализирани обучения. Лектори от цял свят ще вземат участие в международния но-тил конгрес, който ще се проведе онлайн от 21 до 23 юни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.