1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нова Зеландия прекратява износа на живи животни

Нова Зеландия прекратява износа на живи животни

В окончателния доклад на комисията се препоръчва прекратяване на морския транспорт на живи говеда

От 2023 година Нова Зеландия прекратява износа на живи животни по море. Това обяви земеделският министър Деймиън ОКонър, според който забраната ще запази репутацията на държавата като страна с високи стандарти за хуманно отношение към животните.
 
Непосредствен повод за новите мерки е катастрофата от септември 2020 година, когато потъна кораб, пътуващ към Китай. На борда имаше 41 души екипаж и 5800 крави, които загинаха. Тогава правителството назначи специална комисия, която да разследва причините за инцидента. В окончателния доклад на комисията се препоръчва прекратяване на морския транспорт на живи говеда. Още преди това беше издадена забрана за износ на овце и кози. Единствената възможност за експорт на животни за разплод е по въздух, но в повечето случаи тази алтернатива е прекалено скъпа.
 
 Министърът изтъкна, че основните проблеми при превоза по вода са в дългия престой на животните на борда, както и недостатъчните контроли на условията в държавите, които внасят добитъка. Вместо живи животни, Нова Зеландия в бъдеще смята да експортира семенна течност и оплодени яйцеклетки, допълни Оконър. От браншовата организация на говедовъдите критикуваха забраната и посочиха, че Китай сега ще внася животни от други държави, които не спазват толкова строги изисквания. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.