Засилен контрол за незаконно бране на билки в горските територии

15 акта по Закона за биологичното разнообразие от началото на годината са съставили горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Бургас

Служителите по горите от регионалните дирекции по горите и природните паркове извършват масови проверки в горските територии за нерегламентирано бране на билки и недървесни горски продукти. Във връзка с настъпване на периода на събиране на билките, зачестяват и случаите на сеч на дървета с цел беритба на липов цвят за стопански цели. Драстично нарушение установяват горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Велико Търново през вчерашния ден, когато е констатирана сеч на 22 броя дървета от дървесен вид липа, които са отсечени с цел бране на липов цвят. Незаконната сеч е извършена в две насаждения – държавна горска територия. Съставени са два констативни протокола.

15 акта по Закона за биологичното разнообразие от началото на годината са съставили горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Бургас. Задържани са 141 кг блатно кокиче, 313 кг самардала, 1 560 кг листа от бръшлян.

През 2019 г. горските служители са съставили 24 акта по Закона за лечебните растения. Задържани са 333 кг билки, гъби, горски плодове и недървесни продукти.

Брането на билки за стопански цели се извършва само с разрешително, издадено от държавното горско стопанство и по начин, който не нанася щети на дърветата. 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.