1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК представи нова стратегия за климатичните промени

ЕК представи нова стратегия за климатичните промени

Зачестилите екстремни климатични явления водят до нарастване на икономическите загуби

Нова стратегия за адаптация към климатичните промени представи Европейската комисия в Брюксел. Предложенията стъпват на стратегията от 2013 година, като при тях ударението вече не е върху разбирането на проблема, а върху разработването на решения и преминаването от планиране към изпълнение.
 
При представянето на стратегията заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс заяви:
 
"Пандемията от COVID-19 показа недвусмислено как недостатъчната подготовка може да има фатални последствия. Срещу климатичната криза няма ваксина, но можем да се борим с нея и да се подготвим за неизбежните последствия. Те вече са налице както в ЕС, така и по света. Новата стратегия за адаптация към изменението на климата ни осигурява необходимото, за да ускорим и засилим подготовката си. Днешните ни действия ще осигурят повече устойчивост на климатичните изменения за бъдещите поколения".
 
Зачестилите екстремни климатични явления водят до нарастване на икономическите загуби. Само в Европа те възлизат средно на над 12 милиарда евро годишно. Според консервативни оценки при глобално затопляне с 3 градуса, икономиката на Съюза би претърпяла загуби от най-малко 170 милиарда евро годишно. Изменението на климата засяга не само икономиката, но и здравето и условията на живот на европейците, които страдат все повече от периоди на горещини. Най-смъртоносното природно бедствие в света през 2019-та бяха горещините в Европа, които отнеха живота на 2500 души.
 
Тимерманс поясни, че Комисията ще продължи да интегрира устойчивостта на изменението на климата във всички области на политическо действие, за които това е от значение. Тя ще подкрепя по-нататъшното разработване и прилагане на стратегии и планове за адаптация с три хоризонтални приоритета: интегриране на адаптацията в макрофискалната политика, природосъобразни решения при адаптацията и действия по адаптиране на местно равнище. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.