ЕК представи нова стратегия за климатичните промени

Зачестилите екстремни климатични явления водят до нарастване на икономическите загуби

Нова стратегия за адаптация към климатичните промени представи Европейската комисия в Брюксел. Предложенията стъпват на стратегията от 2013 година, като при тях ударението вече не е върху разбирането на проблема, а върху разработването на решения и преминаването от планиране към изпълнение.
 
При представянето на стратегията заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс заяви:
 
"Пандемията от COVID-19 показа недвусмислено как недостатъчната подготовка може да има фатални последствия. Срещу климатичната криза няма ваксина, но можем да се борим с нея и да се подготвим за неизбежните последствия. Те вече са налице както в ЕС, така и по света. Новата стратегия за адаптация към изменението на климата ни осигурява необходимото, за да ускорим и засилим подготовката си. Днешните ни действия ще осигурят повече устойчивост на климатичните изменения за бъдещите поколения".
 
Зачестилите екстремни климатични явления водят до нарастване на икономическите загуби. Само в Европа те възлизат средно на над 12 милиарда евро годишно. Според консервативни оценки при глобално затопляне с 3 градуса, икономиката на Съюза би претърпяла загуби от най-малко 170 милиарда евро годишно. Изменението на климата засяга не само икономиката, но и здравето и условията на живот на европейците, които страдат все повече от периоди на горещини. Най-смъртоносното природно бедствие в света през 2019-та бяха горещините в Европа, които отнеха живота на 2500 души.
 
Тимерманс поясни, че Комисията ще продължи да интегрира устойчивостта на изменението на климата във всички области на политическо действие, за които това е от значение. Тя ще подкрепя по-нататъшното разработване и прилагане на стратегии и планове за адаптация с три хоризонтални приоритета: интегриране на адаптацията в макрофискалната политика, природосъобразни решения при адаптацията и действия по адаптиране на местно равнище. 
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.