1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Евродепутатите постигнаха временно споразумение за ОСП

Евродепутатите постигнаха временно споразумение за ОСП

Те са единодушни, че през следващия програмен период приоритетите ще са за опазване на околната среда и за по-справедлива и прозрачна селскостопанска политика на ЕС от 2023 г.

 

Евродепутатите гарантираха, че опазването и укрепването на биологичното разнообразие в ЕС и изпълнението на ангажиментите на Европейския съюз, съгласно Парижкото споразумение ще станат една от целите на бъдещата селскостопанска политика на ЕС. Те успяха и да засилят задължителните климатични и екологични практики, които всеки земеделски производител трябва да приложи, за да получи пряка подкрепа. Евродепутатите също така гарантираха, че поне 10% от националните преки плащания ще трябва да се използват за подпомагане на малки и средни ферми. Според преговарящите държавите от ЕС биха могли да използват поне 3% от бюджетите си за ОСП в подкрепа на млади фермери, се казва още в споразумението. Евродепутатите включиха в приоритетите и създаване на механизъм за свързване до 2025 г. Този инструмент ще бъде връзката между националните инспекции по труда и разплащателните агенции по ОСП, за да бъдат санкционирани нарушенията на трудовите правила на ЕС. Евродепутатите настояха за по-голяма прозрачност относно крайните бенефициенти на субсидии от ЕС и гарантираха, че държавите-членки ще получат достъп до инструмента за извличане на данни на ЕС, за да се избегне заобикалянето на правилата и да се защитят по-добре публичните средства.

Европейски комисар по здравеопазването, Стела Кириакидис:

Европейски комисар по здравеопазването, Стела Кириакидис:


“Ние искаме да подпомогнем прехода към по-устойчиво земеделие и животновъдство. Основната инициатива е бъдещото законодателство за устойчива хранителна система. Ще я предложим до 2023 година. Тя ще бъде много важна в нашия преход към по-интегриран подход за предлагане на продукти на пазара и прегръщане на концепцията за устойчивостта. Много е важно да определим концепцията на устойчивата хранителна система, нейните цели и отговорности и отговорността на фермерите. Много скоро ще започнем да правим оценка на въздействието, за да бъдат разпределени средствата за зеления преход справедливо.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.