1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Държавите сами ще определят мерки за опазването на пчелите

Държавите сами ще определят мерки за опазването на пчелите

Депутатите бяха единодушни, че трябва да се предприемат мерки, защото вече е регистриран спад в популацията на насекомите

 Представителите на институцията обясниха в каква посока се работи за защита на насекомите. Посочиха, че стратегическите планове на страните ще определят конкретни мерки.

Хумберто Делгадо Роза, директор на дирекция „Природни ресурси“, ЕК

Хумберто Делгадо Роза, директор на дирекция „Природни ресурси“, ЕК


„Комисията подсили системата за наблюдение на насекомите. Предлага се общоевропейска схема за наблюдение на опрашващите насекоми. Искаме да благодарим на Парламента за подкрепата в това отношение. Със схемата ще се събере солидна информация за състоянието и статуса на опрашващите насекоми. Надявам се, че това ще е факт 2023 година, но всичко зависи от отделните държави-членки, тъй като изпълнението на схемите е в правомощията на отделните държави-членки. Данните по линия на тази схема ще позволят да се разработят показатели за оценка на напредъка, за оценка на решението на политиката, включително и на ОСП. Комисията ще продължи да работи с държавите-членки по специфични показатели за опрашващите насекоми. Относно селското стопанство Комисията, извършила оценка доколко ОСП може да помогне за опазване на видовете опрашващи насекоми. На база на това Комисията разработи насоки за управляващия орган и за консултативните съвети по земеделие и най-вече за разработването на стратегическите планове по ОСП в държавите членки."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.