1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Браншови услуги от фермерски организации

Браншови услуги от фермерски организации

Инж. Агидиус Колер, директор на ZAR Rinderzucht AUSTRIA / Централен съюз на животновъдите – Австрия беше гост на СТЕКСПО 2019

Браншовите съюзи в животновъдния сектор и тяхното голямо значение за развитието на всеки един фермер. Част от лекционната програма на търговското изложение за месодайно животновъдство СТЕКСПО 2019 в Пловдив беше и участието на председателя на животновъдния съюз на Австрия. Той представи браншовите услуги от фермерски организации към членовете. Традиционно организатор на форума е Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ).

Инж. Агидиус Колер, предс. на Централен съюз на животновъдите – Австрия: „Членове на нашата организация са селскостопанските камари на отделните региони, 15-те регионални развъдни организации, както и станциите за осеменяване и за продажба на семенна течност. Работата ни е да представяме интересите на говедовъдите, предоставяме и възможност за обучение, имаме научни проекти в тази област, както и дъщерна фирма, която се занимава с обработката на всички данни. В Австрия имаме една много малка структура, която обхваща около 58 000 стопани със средно по 30 говеда. Именно при толкова малка структура е важно да съществува организация, която застава зад интересите на фермерите, като това включва и рекламата и пласмента на продуктите.”

Австриецът представлява националното говедовъдство на чуждестранните пазари. По време на форума в Пловдив той взе участие в дискусията, организирана от Браншовата камара на месодайно животновъдство на тема: „За дейността на животновъдните съюзи“. Целта беше да се коментират и посочат ползите от създаването на такива организации, да се види чуждия опит и да се приложат и у нас добрите практики. Припомням, че през месец май беше учредена Браншовата камара, чиито основни цели са да защитава интересите на фермерите, които отглеждат месодайните говеда, овце и кози. Идеята за създаването на организацията е на двете развъдни асоциации в сектора - Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България и Националната асоциация за месодайно говедовъдство в България, както и на фермери. Основен стремеж за камарата е създаването на критерии за качество на месото, които да гарантират и на потребителя и на фермера, че суровината е стойностна, както и създаване на стратегически план за месодайното говедовъдство в България в Общата селскостопанска политика след 2020 г.

инж. Агидиус Колер: „За съжаление не познавам структурата в България в детайли, но се надявам в бъдеще да науча повече за нея. А ние сме готови да споделим  нашия опит. Искам да допълня, че при нас в Австрия тази организацията на фермерите, които произвеждат говеждо и разплодни животни не беше създадена от днес за утре, отне много време. Предполагам, че и в България ще бъде така. Смятам, че един такъв процес при вас ще отнеме няколко години, докато започне да действа. Но задължително стопаните трябва да бъдат убедени, че една такава организация носи печалба за всеки отделен член, тоест дейността трябва да е насочена така, че членовете да видят, че ще имат полза от браншовата услуга. Осигуряването на пазар за произведената продукция е една от най-важните области за чието изграждане браншовият съюз може да допринесе.”

Част от контролния съвет на Камарата е и една от асоциациите - учредителки и организатор на изложението в Пловдив -  Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България.

инж. Агидиус Колер: „Турция действително е потенциален клиент и за Австрия. Ние изнасяме между 30 и 35 000 бременни крави за разплод, от които половината за Турция. Турция е силен пазар, но въпреки това препоръчвам на българите, особено в тази начална фаза, да наблегнат на местния пазар. При Турция съществува и проблемът, че лирата не е много стабилна валута и непрекъснато се обезценява. А това влияе на цената на продуктите, които бихме искали да изнасяме за там. България все пак е пазар с голям брой потребители, но внася големи количества месо. Затова е по-добре тукашното производство да се концентрира върху вътрешния пазар.”

Австриецът каза, че според него земеделието и животновъдството винаги ще имат бъдеще, макар съществуването на големи разлики между отделните държави в ЕС.

инж. Агидиус Колер: „Това са разлики в структурите, разлики в маркетинга и пласмента, в начина на продажбите, разлики в природните дадености. Ние в Австрия се опитваме да убедим крайния потребител, че австрийският, регионалният продукт, който не се нуждае от транспорт на големи разстояния, е по-добрият. Австрийските потребители оценяват тези усилия и купуват родни продукти. Документираме всичко това със специални програми, при които проследяването на продукта и контролът играят важна роля.”

инж. Агидиус Колер: „Не смятам, че в глобализирания свят държавата може да влияе на пазара – там нещата се диктуват от конкуренцията. Както вече казах, при нас структурата е малка и отделната ферма няма никакъв шанс срещу големите вериги. Затова е толкова важно да имаш организация, която събира предлагането от малките стопани и го прави продаваемо като качество и като количество. В същото време организацията е партньор при преговорите относно цените. Това е една възможност и за изграждащата се българска организация. Нашите ферми са прекалено малки за големите вериги. Супермаркетът иска да получава през цялата година едно и също качество и съответното количество. За мен не е реалистично да има фермерски организации на извъннационално ниво, защото разликите между отделните държави са прекалено големи. Няма как да има такова законодателство.”

Как ще се отрази на производството на говеждо месо търговското споразумение между Европейския съюз и страните от Южноамериканския общ пазар Меркосур, където членуват Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай? Припомням, че споразумението беше сключено на 28 юни тази година след преговори, продължили 20 години. Ратификацията на договора все още не е факт, а в Европа и сега се внася голямо количество говеждо месо от Южна Америка. За миналата година вносът се изчислява 270 000 тона. На 18 ноември предстои в Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент да се проведе изслушване за възможните последици от споразумението. По време на изслушването ще се анализира влиянието върху страните от ЕС и пазарите на земеделски продукти. У нас браншови организации и сдружения изказаха сериозни притеснения, че родната продукция ще стане непродаваема заради очаквания внос от страните от Меркосур.

инж. Агидиус Колер: „Ние винаги сме били против този договор и няма промяна в нашата позиция. Не очаквам да се случи нещо от днес за утре, но в тази връзка сме предизвикани да представим още по-добре нашите регионални продукти и да ги изведем на преден план, за да покажем, че те са по-добри. Ще ни помогне и цялата дискусия относно въглеродния диоксид и климатичните промени. Нашата цел е да убедим потребителя да купува продукти от неговия регион, а не такива, които се транспортират надалеч.”

Друга важна политическа тема, която засяга производството и пласмента на храни е сагата Брекзит. Напускане на Великобритания без споразумение би могло да доведе до затварянето на около една трета от фермите в Ирландия, прогнозират в страната. При напускане без споразумение търговският обмен между Великобритания и ЕС ще трябва да следва правилата на Световната търговска организация. Това ще доведе до възстановяване на митата и други административни формалности. Митата върху месото ще достигнат почти 50% според централната банка, което ще засегне особено силно ирландските производители на говеждо месо.

инж. Агидиус Колер: „Трябва да изчакаме, за да видим как ще се развият нещата и дали Великобритания наистина ще напусне Европейския съюз. Ние в Австрия няма да го усетим толкова силно, но за Ирландия и други страни проблемът ще е сериозен.”

Относно митата, наложени от Съединените щати върху редица стоки от Европейския съюз, инженер Колер не се нае с коментар. Припомням че Америка наложи наказателни мита върху стоки от ЕС за 7,5 млрд. долара заради незаконно отпуснати субсидии на завод за самолетостроене.

инж. Агидиус Колер: „Не искам да коментирам Съединените щати и Тръмп. На някои неща трябва да гледаме по-спокойно, ще дойде времето и след Тръмп и тогава нещата ще се нормализират. В момента трудно мога да преценя американската политика, тъй като в нея липсва стабилност и всичко се случва много спонтанно. Интересно е в каква посока ще се развие. Но селското стопанство ще оцелее въпреки всичко.

Сред засегнатите стоки са френското и испанското вино и зехтин, италианското сирене и шотландското малцово уиски, маслините от Франция, Германия и Испания, млечни изделия, морски продукти, цитруси и много други стоки.

Снимки: Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България, Яна Лозева и Росина Пенчева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.