1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Триметрова лисица ще посети столицата – срещу фермите за кожи в ЕС

Триметрова лисица ще посети столицата – срещу фермите за кожи в ЕС

Кампанията ще бъде открита на 16 ноември от 9 ч. в гр. София пред Народен театър „Иван Вазов“

Организатор на събитието е „Невидими животни“, като част от Европейската гражданска инициатива „Европа без кожи“

От години граждански организации се борят за забрана на фермите за кожи у нас. Тази борба достигна своя пик през лятото. Тогава страната ни имаше действаща забрана за няколко месеца, преди върховните съдии от ВАС да спрат изпълнението ѝ. Сега гражданите се обръщат към Европа с искане за край на фермите за кожи в целия ЕС.

Единствената ферма за норки у нас нашумя в общественото пространство и тази година, след като на 8 април в национален ефир бяха излъчени кадри на „Невидими животни“ от разследване във фермата. Те показаха мизерията, в която се отглеждат животните.

На 1 юни бившият министър на околната среда Борислав Сандов издаде заповед, подкрепена с хиляди становища на граждани, която забраняваше развъждането и вноса на американски норки в България. С това прословутата ферма за норки до с. Маджерито, Старозагорско, щеше да е принудена да прекрати своята дейност след години протести от граждани и местни жители.

През август обаче Върховният административен съд реши да спре предварителното изпълнение на заповедта на бившия министър Сандов, докато не се разгледа по същество подадена жалба от страна на фермата за норки срещу заповедта. Според активисти подобни дела се проточват с години.

„Подобен развой след години скандали около фермата за норки ни доказва, че явно не можем да разчитаме на българските институции по този въпрос. На всички е ясно, че ако тази ферма не беше „на някой“, тя отдавна щеше да е закрита. Затова на 9 ноември започваме мащабна кампания, с която се обръщаме към Европейската комисия заедно с десетки организации в Европа. Искането ни е едно: Окончателен край на фермите за кожи на територията на целия ЕС.“, категоричен бе Стефан Димитров от „Невидими животни“.

Кампанията ще бъде открита на 9 ноември от 9 ч. в гр. София пред Народен театър „Иван Вазов“. Граждани ще имат възможност да се подпишат под официалната Европейска гражданска инициатива към Европейската комисия както на място, така и онлайн.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.