ООН очаква световна продоволствена криза

Предотвратяването на пандемията от коронавирус може да прерастне в криза на продоволствената сигурност. Това все повече е в центъра на вниманието на политиците, предаде EURACTIV „Координирането на търговската политика е най-важно сега“, казва Ариф Хусайн, главен икономист на Световната програма за храните на ООН. „Това е глобална криза, която изисква глобално решение.“, допълни той.
Експертите от ООН смятат, че вече е усложнено производството на храни и събирането на реколтата в Европа, а освен това масово страните са затруднени от това да наемат достатъчно сезонни работници. Подобни проблеми се очертават в цял свят.
Проведе се първата среща на работната група за въздействието на COVID-19 върху продоволствената сигурност и храненето в Африка. Експертите бяха  свикани от ФАО и Африканския съюз тази седмица. Волфганг Бъртсшер, генерален директор на ЕС по въпросите на земеделието и развитието на селските райони, подчерта значението на търговията и на това правителствата да гарантират, че веригите за доставки не се нарушават.
В своя Глобален доклад за продоволствените кризи, публикуван миналия месец, Световната хранителна програма на ООН (WFP) предупреждава, че до края на 2020 г. 65 милиона души в страните с ниски и средни доходи ще бъдат в остра хранителна несигурност, ако не бъдат предприети бързи действия.
През последните четири години броят на гладните хора се увеличава. Между 2016 и 2019 г. броят на хората, страдащи от глад вече се е увеличил от 70 милиона на 130 милиона.
WFP предупреждава, че Етиопия и други страни от Африка на юг от Сахара могат да бъдат на ръба на голямо увеличение на глада, ако реколтите и селскостопанското производство бъдат компрометирани. Междувременно държавите, които са силно зависими от паричните преводи, туризма или износа на суровини, са особено уязвими.
Миналия месец Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски очерта пакет от подкрепа на ЕС за африканското селско стопанство, който в крайна сметка би трябвало да надхвърли 20 милиарда долара.
Хусайн каза за EURACTIV, че WFP се нуждае от 2 милиарда долара допълнително финансиране през следващите три седмици и още 12 милиарда долара преди края на 2020 г., за да им позволи да изхранват около 100 милиона души.
Вече има данни, че производството и предлагането на основни храни е повлияно зле от пандемията. Износът на ориз за Индия е спаднал драстично в резултат на кризата, а Виетнам, третият най-голям износител на ориз в света, е ограничил продажбите на фона на опасенията относно вътрешната наличност.

 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар