1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европейският съюз е с малък ръст при експорта на храни

Европейският съюз е с малък ръст при експорта на храни

При търговията с Великобритания Съюзът отчита сериозен спад

През първите 10 месеца на миналата година Европейският съюз е експортирал храни и аграрни продукти на стойност 151 милиарда евро, което е ръст с половин процент спрямо същия период на 2019-та. Вносът достига 102 милиарда евро, което означава, че Съюзът има положителен баланс в размер на 50 милиарда.
 
В публикувания от Европейската комисия доклад се казва, че Китай за поредна година е най-големия клиент за свинско месо, пшеница и детски храни. Износът за Народната република се е увеличил с малко под 3 милиарда евро. Увеличение с 629 милиона е регистрирано при експорта за Саудитска Арабия, най-вече заради по-големите доставки на ечемик и млечни продукти. По-добри са резултатите и при износа за Швейцария, плюс 531 милиона, както и за Алжир и Мароко. 
 
При търговията с Великобритания Съюзът отчита сериозен спад. Вносът от Острова се е свил с повече от милиард и половина, докато износът е намалял с 546 милиона евро. Засегнати са повечето аграрни продукти и храни, които доскоро бяха обект на търговия, като най-голям спад има при вината, спиртните напитки, птичето месо, живите животни и кравето масло.
 
За отчетния период Общността е намалила с 663 милиона евро вноса от Съединените щати, а износът пада със 705 милиона. И тук основно става дума за спиртни напитки и вина. Други държави, при които стойността на износа е по-малка, са Сингапур с минус 347 и Хонконг с минус 312 милиона евро. 
С увеличение от 713 милиона Канада е най-големият източник за увеличението на стойността на импорта, най-вече заради растящите доставки на рапица и пшеница. Следват Бразилия с 623 милиона заради соята, Индонезия с 541 милиона заради палмовото масло и Турция с 528 милиона заради ядките и цитрусовите плодове.
 
Най-силно се усеща влиянието на коронакризата при вината и спиртните напитки. При спиртните напитки износът бележи спад от милиард и половина евро, докато при виното има минус от над милиард.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.