1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Данни на ЕК за производството на месо и мляко в Съюза

Данни на ЕК за производството на месо и мляко в Съюза

Според статистически доклад на ЕК производството на месо и мляко в Съюза е съсредоточен само в няколко страни

Преди кризата с африканската чума се наблюдаваше ръст в производството на свинско месо. По отношение на произведеното мляко също се наблюдава повишение. Данните от доклада, които бяха оповестени, се отнасят за цялата 2018 година. През миналата година 148 милиона прасета, 87 милиона говеда и 98 милиона овце и кози са се отглеждали на територията на ЕС. По-голямата част от добитъка е съсредоточен в няколко държави-членки. Три четвърти от говедата, над 21%, са се отглеждали във Франция. На второ място е Германия с близо 14%, в Обединеното кралство са 11%, в Ирландия 7,5%, в Испания 7,4%, в Италия малко над 7,2% и в Полша около 7%. Почти три четвърти от прасетата в Европейския съюз са се отглеждали в Испания в Германия около 18 на сто, във Франция 9%, в Дания 8,5%, в Холандия 8% и в Полша малко над 7%. Две трети от овцете в ЕС са регистрирани в Обединеното кралство, в Испания 18,5%, и в Румъния близо 12% . Две трети от козите в ЕС са в Гърция, Испания и Румъния. Наблюдава се ръст в производството на говеждо месо за 2018 с близо 2%. Производството на свинско месо през 2018 г. е достигнало също увеличение с над 2%. Ръст има и при млякото. За 2018 са произведени 172 милиона тона, 97% от които краве мляко. Цифрите показват годишно увеличение с 1,6 милиона тона. Статистиката показва също, че най-голяма част от прясното мляко отива за производство на сирене 37%, около 30% за масло и 11% за директна консумация. Останалите количества се използват за различни други производни млечни продукти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.