1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Трагедия: Изгоря ферма с животни в Хасковско

Трагедия: Изгоря ферма с животни в Хасковско

При среднощен пожар изгоряха 35 крави, 20 прасета и десетки кокошки, патици и кон в обори в село Белица, община Любимец край Хасково

Сигналът за лумналия огън е получен от полицията в 2,58 часа сутринта на 23-ти ноември. Пламъците, обхванали първо обора, в който кравите били вързани на ясла, а след това и останалите помещения с животни, включително и помощни постройки с инвентар и фураж. Трагедията предизвика вълна от желаещи да помогнат чрез социалните мрежи. Агро тв научи, чеФермата е стопанисвана от семейство Димитрови. Свързахме се с Емил Димитров, който основно е полагал грижи за животните. Той втори ден е на мястото на инцидента, но все още му е много трудно да говори за случилото се. Кметът на село Белица, Дияна Кушелиева даде още информация за казуса. 

"Започна разчистване, вадене на отломките и извозване на животните на екарисаж. Текат още организационни дейности, които ще установят и всичко животни, които са загинали. Вчера през почти целия ден сме в непрекъсната връзка с тях, заедно с хора от селото и земеделски стопани започна разчистването на отломките. Стседите помагат, а също и близки приятели. Ние сме в малко село, доста сплотени и задружни сме. Надявам се с общи усилия да им помогнем по някакъв начин да преодолеят това, което се случи, но наистина щетите са огромни. Много е трудно, защото до самият обор е бил складът със слама и фураж, които са били подготвени за зимата. Това ще им е най-трудно – оцеляването на останалите животни - малко овце и кози. Наистина в момента им е много тежко."
Становището на пожарната и полицията е, че причина за инцидента е най-вероятно късо съединение. Кметът на село Белица Дияна Кушелиева изтъкна, че фермата е основното препитание за семейството и възстановяването ѝ ще бъде трудно. Жители на селото вече са започнали да събират от собствените си стопанства храна за животните, които са оцелели от пожара. Ако искате да помогнете и вие, банковата сметка на Емил Димитров е:

Банкова сметка: Емил Красимиров Димитров, BG74STSA93000020319385

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.