Без европейски патенти за конвенционални методи на селекция

Снимка:

Решението е на Висшия арбитражен състав на Европейската патентна служба

За конвенционално селектирани нови разновидности животни и растения вече няма да се издават европейски патенти. Това реши Висшият арбитражен състав на Европейската патентна служба.
 
От хилядолетия човечеството селектира и кръстосва растения и животни. Когато това става по конвенционални методи, резултатите от тези селекции не подлежат на патентоване и защита. Изключения се допускат само за заявления, подадени пред юли 2017 година.
 
Патенти ще могат да се получават обаче за генно модифицирани растения и животни, тъй като при тях има активна техническа намеса. Това означава, че със защита могат да се сдобият и видове, получени с помощта на т.нар. генна ножица.
 
Природозащитници от цял свят от години настояват за забрана на патенти за конвенционално селектирани видове. В противен случай, казват екоактивистите, всяко растение и всяко животно, записано като "изобретение", не би могло да се използва без изричното разрешение от страна на собственика на патента. Това означава също така, че фермерите всяка година би трябвало да купуват нов посевен материал, вместо да ползват този от собствената си реколта.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.