Пет нови сорта зеленчуци на Институт по зеленчукови култури„Марица” – Пловдив очакват патент, разкри директорът му доц. д-р Даниела Ганева

„Устойчив сектор можем да имаме със затворен цикъл на производство”, според директора на Института по зеленчукови култури (ИЗК) – Марица, Пловдив доц. д-р Даниела Ганева. В ролята на ръководител на едно от най-успешните звена в системата на Селскостопанска академия, тя е убедена и апелира „да се насърчава производството от български сортове и да се произвеждат местни храни”. По думите на доц. Ганева „необходим е добър маркетинг, реклама на българското производство, за да се възвърнат старите пазари и славата на страната като производител на висококачествена земеделска продукция.” В този контекст „разполагаме с богат генофонд, който трябва да съхраним и ефективно използваме”. 

„Институтът по зеленчукови култури „Марица”в Пловдив е единственият ни национален изследователски център за фундаментални научни и научно-приложни изследвания в областта на селекцията на зеленчуковите култури и картофи и технологии за отглеждането им”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.