Епизоотична комисия в Ямбол заседава заради нови случаи на АЧС

Провеждат се информационни срещи и обучения с представителите на ловните дружинки от областта за спазване мерките за биосигурност по време на лов

Областната епизоотична комисия в Ямбол се събра на заседание след констатираните нови случаи на африканска чума по свинете в региона. Преди седмица в  местността Балабана край Елхово бяха открити умрели две диви прасета с положителни проби за заболяването, очакват се резултатите за трети такъв случай от петък.

Последните потвърдени случаи на африканска чума по дивите свине в Ямболска област бяха констатирани през април. Няма заболели животни в петте големи индустриални ферми в региона, нито пък в малките фамилни стопанства.

Д-р Стоян Колев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” в Областна дирекция по безопасност на храните в Ямбол:

„Единственият проблем остават дивите животни, тъй като контролирането им и движението, както и ловните и горски дейности трудно могат да бъдат контролирани. Там мониторингът е също постоянен като за целта индивидуалният лов беше разрешен целогодишно за което ловците бяха стимулирани със сумата от 100 лв., както и за намерено умряло прасе. Тези стимули ще продължат и през новия планов период.”

Ветеринарните специалисти разчитат на добрата комуникация с ловните дружинки и служителите на горските стопанства.

Инж. Кирил Кирилов, заместник-директор на Държавно горско стопанство в Елхово:

„Имаме дежурен телефон на който приемаме всички сигнали, както и организиран екип за оказване на транспорт и съдействие при пренасянето на умрелите прасета и продължаваме изпълнението на заповедта на министъра.”

Място за паника няма, но мерките за недопускане на заболяването са задължителни. Особено в навечерието на новия сезон за групов лов на диви свине, който започва в началото на октомври. В тази връзка се провеждат информационни срещи и обучения с представителите на ловните дружинки от областта за спазване мерките за биосигурност по време на лов.

 

Автор: Валентин Вълчев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.