НОКА: Животновъдите ще започнат процес на регистрация

Днес беше първата от шестте срещи на НОКА с животновъди в Стара Загора

Облекчаване на условията по член 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност искат от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Браншовиците правят срещи с фермери в шест града в страната, като първата беше днес в Стара Загора. От НОКА искат всички техни членове да могат да се възползват от програмите за финансиране и да модернизират стопанствата си. Според Симеон Караколев овцевъдите ще направят постъпки за регистрация по член 137.

Симеон Караколев, съпредседател на НОКА:

„Целта на нашите срещи е промяна на ЗВМД и по-конкретно облекчаване на условията за регистрация. За нас логично е щом стопанството покрива базовите изисквания от ветеринарно-санитарна гледна точка всичко останало да не е в задълженията на БАБХ. Не може БАБХ да влиза в ролята на ДНСК, териториално-селищно устройство и т. н. По време на тези среща фермерите ще кажат какво ги затруднява и какво би облекчило тяхната регистрация. Ние не искаме да има сива икономика. Искам да отбележа, че всеки казус е различен в своята специфика. Аз наблюдавам едно разделение в бранша – едните казват: ние да не сме по-прости, че сме направили инвестиции. Но тук не става въпрос само за инвестиции, в голяма част от стопаните става дума за незнание. Никой досега не се е сещал да обясни на тези фермери какви са изискванията. Масово са случаите на наследствени имоти, където овцевъдството е поминък.”

Караколев допълва, че от административна гледна точка изискванията са ясни за животновъдите и няма причина те да не се регистрират. Браншовиците искат облекчаване на реда за регистрация, за да могат стопаните да работят на светло. Втората среща продължи в Пловдив, а през следващите дни в Шумен, Разград, Добрич и Варна.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.