Нов съдебен спор в Бавария заради шум от крави

На първа инстанция делото се води най-вече за броя на чановете

Нов спор заради шума от чанове от крави стигна до съд в германската провинция Бавария. Действието се развива в селцето Грайлинг, а ищците са семейство, дошло от големия град.
 
"Моите клиенти нямат нищо против животните, но не могат да спят, защото кравите вдигат голям шум точно под прозореца на тяхната спалня", казва адвокатът на семейството. Положението е неприемливо, още повече, че кравите не пасат на селскостопанска площ, а на общинска поляна в центъра на селото.
На първа инстанция делото се води най-вече за броя на чановете. Ищците настояват той да бъде намален, а в тъмната част на денонощието изобщо да не се чува. Къщата им е на 10 метра от поляната, а шумът достига 82 децибела.
 
Собственикът на животните, се оправдава, че пуска само пет телета с малки чанове да пасат на въпросния парцел, а вечерта ги прибира в обора. "В Грайлинг чановете имат дълга традиция. Който идва от града да живее на село, би трябвало да знае, че тук има крави, телета и чанове." Подобна е и позицията на съдията, който постанови, че в Бавария чановете не са нещо необикновено, и че хората трябва да свикнат с тях.
 
Тъй като засега няма съдебно решение, двете страни са направили предложения за споразумение. Ищците искат само две телета да носят чанове, а нощем да се прибират в обора, докато фермерът предлага и петте животни да са чанове, но да стоят в другия край на поляната. 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.