Нови случаи на АЧС в Полша и птичи грип в Германия

Последният случай в Западна Полша беше в края на януари тази година

За нов случай на aфриканска чума по свинете съобщават ветеринарните власти в Полша. Засегната е ферма с 23 хиляди животни, намираща се на 78 километра от границата с Германия.
 
По нареждане на властите всички животни ще бъдат умъртвени, а около стопанството е очертана 3-километрова зона за сигурност и 10-километрова зона за наблюдение. Фермата се намира в регион, в който вирусът на Африканската чума е заразил вече много диви свине. Затова още преди няколко месеца цялата зона беше поставена под карантина и бяха въведени строги ограничителни мерки. Под забрана са транспортът на свине, както и търговията с месо и колбаси.
 
Последният случай в Западна Полша беше в края на януари тази година, когато на 12 километра от границата с Германия бяха намерени няколко глигана, умрели от заболяването. В последствие две германски провинции – Бранденбург и Саксония, изградиха огради по границата.
 
Продължава и разпространението на птичия грип. В германската провинция Долна Саксония беше заразено голямо стопанство, отглеждащо пуйки. Жертва на щама H5N8 станаха 10 хиляди птици. Малко преди това от същия вирус беше засегната малка ферма с кокошки и патици в провинция Саксония, близо до столицата Дрезден.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.