Нови случаи при домашни свине в Европа и Азия

Броят на заразените диви свине бележи лек спад спрямо миналата година

Полша продължава да е най-голямото огнище на aфриканската чума по свинете в Европейския съюз. До момента тази година в страната са регистрирани 66 случая на заразени стопанства с домашни свине. Това са повече, отколкото през цялата 2019-та.
 
В 60 от случаите става дума за малки ферми и стопанства тип заден двор с по-малко от 100 животни, съобщават ветеринарните власти във Варшава. За първите осем месеца на годината принудително са умъртвени 46 000 свине, а шест от заразените ферми са в непосредствена близост до границата с Германия.
В същото време броят на заразените диви свине бележи лек спад спрямо миналата година. Досега през 2020-та са преброени 3 хиляди глигана, носители на вируса.
 
В Румъния и Русия също има нови случаи. В северната ни съседка в момента има над 7 000 заразени свине, които ще бъдат умъртвени през следващите дни. Повечето от тях са, подобно на Полша, в малки стопанства тип заден двор. Засегнати са и 4 по-големи ферми с между 600 и 2 000 животни. 
Властите в Русия съобщават за шест нови случаи в западните региони на страната с общо около 150 заразени животни.
 
На Филипините заразата е засегнала две провинции с общо 365 активни огнища. В момента на евтаназия подлежат около 300 000 свине.
В Индия има 11 нови случая в стопанства тип заден двор, както и в една по-голяма ферма. Броят на заразените животни се изчислява на 3700.
В Южна Корея има 10 нови случая със заразени диви свине, като с това техният брой достигна 700. От октомври миналата година страната няма регистрирани заболели домашни свине.  
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.