Нутрии в Нидерландия се заразиха с Covid 19

Според експерти нутриите и прилепите са сред животните, които са най-податливи на зараза с новия коронавирус

Две ферми за нутрии в Нидерландия бяха поставени под карантина, след като беше установено, че голям брой животни са заразени с Ковид-19. Според земеделското министерство в Хага вирусът е преминал от служители върху нутриите.
 
При направените тестове на служителите здравните власти са регистрирали повишена температура и лека кашлица. Самите животни са имали затруднено дишане и стомашно-чревни проблеми. В двете ферми се отглеждат общо 20 000 нутрии.
 
Според експерти нутриите и прилепите са сред животните, които са най-податливи на зараза с новия коронавирус, за разлика от свине и кокошки. При домашните любимци кучетата са по-устойчиви, но не и котките, които се разболяват по-лесно, макар че не се смятат са преносители на вируса. В началото на месеца зоологическа градина в Ню Йорк съобщи за заразени тигри и лъвове.
 
За да се предотврати разпространението на вируса нидерландските ферми за нутрии са затворени и около тях е очертана 400-метрова карантинна зона. Забранен е транспортът на живи животни, кожи и отпадъци от стопанствата. Всички останали подобни ферми в страната са поставени под наблюдение, съобщиха от агроведомството.