Затворената кланица в Германия създава проблеми на стопаните

Животновъдите вече няма къде да предадат своите животни

Затворената заради многото заразени с Ковид-19 кланица в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, създава сериозни проблеми за местните свиневъди. Всеки ден броят на незакланите свине се увеличава с около 25 000, въпреки че компанията се опитва да прехвърли част от животните към други свои предприятия.
 
В региона около град Гютерсло, както и в цялата провинция има няколко хиляди ферми за угояване на прасета. Стигнат ли определено тегло, свинете трябва да бъдат заклани, тъй като след това започват да трупат мазнини вместо мускулна маса и изкупната им цена пада. Със затварянето на кланицата и поставянето на служителите й под карантина, стопаните вече няма къде да предадат своите животни, още повече, че и друга голяма компания в региона не работи на пълен капацитет заради хигиенните предписания във връзка с вируса.
 
Компанията има няколко кланици в Германия и сега се опитва да прехвърля там животните, за които е сключила договори с фермерите. В предприятието край Гютерсло се преработват между 12 и 14 % от всички свине в страната, между 20 и 25 000 на ден. Затова стопаните все по-настОйчиво призовават властите да оповестят кога то отново ще заработи, тъй като вече нямат място за натрупаните животни.
 
Междувременно властите в Гютерсло съобщиха, че заразените в кланицата служители остават под карантина до 17 юли. Мярката се отнася за работилите в предприятието между 3 и 17 юни, както и за хората, имали контакт с тях. Сред поставените под карантина лица има и много българи, наети на работа най-често от подизпълнители. Подобни трудови отношения вече няма да бъдат допускани, съобщи наскоро германският канцлер Ангела Меркел.